Categorieën
algemeen

Eco-Vriendelijke Verpakkingsmaterialen

Flesverpakking bedrukken

Waarom worden er zoveel eisen gesteld aan verpakkingsmaterialen die kunnen worden gerecycleerd?

Zeker niet alle verpakkingen zijn milieuvriendelijk.In veel landen wordt nog steeds karton gebruikt als het belangrijkste materiaal voor verpakkingen. Het materiaal dat voor verpakking wordt gebruikt is niet biologisch afbreekbaar, (een duurzaam natuurlijk materiaal dat ontbindt om recycling te bevorderen en het storten van afval te beperken). Biologische producten zoals groenten, vlees en zuivelproducten bestaan meestal hoofdzakelijk uit hout.

We leven in een tijdperk waarin het milieu prioriteit heeft gekregen. Wij zijn niet alleen bezorgd over klimaatverandering, maar ook over de aarde. In het afgelopen decennium is de bezorgdheid over de toestand van het milieu geëvolueerd van rapporten over alarmerende veranderingen. De menselijke bevolking, transportbrandstoffen en industrieën behoren tot de belangrijkste oorzaken van milieuveranderingen.

De papieren en kartonnen verpakkingen die vóór 1970 werden gebruikt, waren niet biologisch afbreekbaar, maar worden nu wel als biologisch afbreekbaar beschouwd. Naarmate deze verandering zich heeft voorgedaan, zijn er veel eisen geformuleerd voor verpakkingsmaterialen. Er zijn streng gecontroleerde proeven uitgevoerd en er zijn regelmatig richtsnoeren voor verpakking en recycling gepubliceerd door milieuagentschappen.

Wat is gerecycleerde verpakking?

Gerecycleerde verpakking verwijst naar het moderne gebruik van materialen die zijn teruggewonnen of gerecycleerd om nieuwe verpakking te maken. Waar veel soorten verpakkingen van zijn zoals, fietsverpakking. Het terugwinningsproces kan bestaan uit gebruikte verpakkingen, overtollige materialen, of een combinatie van deze materialen.Gerecycleerde verpakkingen kunnen bestaan uit elk type karton, plastic, en diverse kunststoffen zoals polypropyleen en polyethyleen.

ica-composteerbare verpakkingen, die gelijkwaardige recyclingpercentages hebben in vergelijking met nieuw geproduceerde verpakkingen, staan bekend als de grijze markt. Het gerecycleerde materiaal wordt geanalyseerd, gereinigd, gesteriliseerd, rekeningen van voedsel en dranken worden geanalyseerd om de aanwezigheid van schadelijke elementen, zoals toxines en afvalchemicaliën te bepalen. Deze gebruikte verpakkingsmaterialen worden vervolgens gerecycleerd om nieuwe verpakkingen te maken. Vergeleken met nieuwe verpakking is dit een goedkopere en effectieve keuze. Vaak bedraagt het recyclingpercentage van polyethyleentereftalaat (PET of polyester microvezels) maar liefst 50% .

Wat is een milieuvriendelijke verpakking?

BPA is een hormoonontregelende stof die veel voorkomt in onze verpakte producten. BPA is niet biologisch afbreekbaar en breekt gemakkelijk af. Het loogt uit het plastic en wordt zeer zelden gerecycleerd. Allerlei soorten plastic verpakkingen, waaronder voedselcontainers, douchebakken en babyflessen, bevatten BPA. Studies hebben uitgewezen dat het uitlogen van BPA uit plastic waterflessen sterk afhankelijk is van de consumenten om hun eigen recycling te doen.

Thermische plastic flessen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, zijn 100% BPA-vrij. Er worden geen additieven of chemicaliën gebruikt om de plastic flessen te maken en toch is BPA nog steeds aanwezig in het plastic. BPA is ook een synthetisch hormoon dat de functie van het endocriene systeem van het menselijk lichaam beïnvloedt.

Wat is de oplossing?

De oplossing voor het probleem ligt in het gebruik van herbruikbare milieuvriendelijke materialen voor de verpakking. Fabrikanten spannen zich nu in om het plastic milieuvriendelijk te maken. Draadgelei, bijvoorbeeld, is een nieuw materiaal dat door materiaalwetenschappers wordt ontwikkeld ter vervanging van de BPA die in plastic waterflessen wordt aangetroffen. De geleien zijn klaar voor gebruik als de traditionele plastic verpakking ontoereikend blijkt te zijn voor de productie van milieuvriendelijke verpakkingen.

ottonverpakkingen, die vandaag op grote schaal worden gebruikt, zijn op lange termijn misschien niet de beste optie omdat BPA nog steeds wordt geabsorbeerd en eindproducten worden gevormd als gevolg van de chemische opwekking. Het op één na beste alternatief zou een genetisch gemodificeerde verpakking zijn, in de vorm van chemisch gemanipuleerde cellen die geen BPA bevatten. Deze cellen of organismen kunnen zich dan delen en samensmelten om zelf-emoldingitus-achtig plastic te vormen. Dit is gelijkaardig aan de manier van sterling en eierschalen.

In wezen zal dit de consumenten ertoe aanzetten de manier waarop zij normaal omgaan met suiker te veranderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.